

DAGING GULAI DARAT
Bahan-bahan
300 gm daging - potong kiub
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/4 cm kunyit
1/4 cm lengkuas
2-3 keping asam gelugur
2 cawan santan
Garam, gula dan serbuk perasa
250 gm kacang panjang - potong 2 cm
3 tangkai cili hijau - belah dua
1 sudu besar ketumbar - sangai dan tumbuk halus
1 sudu besar cili kisar
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/4 cm kunyit
1/4 cm lengkuas
2-3 keping asam gelugur
2 cawan santan
Garam, gula dan serbuk perasa
250 gm kacang panjang - potong 2 cm
3 tangkai cili hijau - belah dua
1 sudu besar ketumbar - sangai dan tumbuk halus
1 sudu besar cili kisar
Cara Menyediakan:
- Bawang merah, bawang putih, kunyit dan lengkuas dikisar halus.
- Satukan bahan kisar bersama daging, santan, cili kisar dan asam gelugur. Masak hingga mendidih.
- Masukkan ketumbar, garam, gula dan serbuk perasa. Biarkan di atas dapur hingga daging empuk.
- Sebelum diangkat, masukkan kacang panjang serta cili hijau dan balik-balikkan.

No comments:
Post a Comment