
Resipi : Tahrunnisah Jali


Bahan B:

- 3 biji putih telur
- 2 st gula icing
- 1 st perahan lemon @ 1 st cream of tartar
- Putih telur dipukul hingga kental(putih telur ni kalau boleh jangan ada sikit pun kuning telor atau bahan2 lain mcm air ke pada bekas kerana nanti tak jadi merigue).
- Kemudian masukkan gula aising dan 1 sudu perahan lemon ( cream of tartar) dan pukul hingga bertanduk.
Bahan A

- 3 biji telur kuning
- 80gm tepung gandum (diayak)
- 1 st esen vanila
- 75gm gula kaster
- 50ml air
- 40ml minyak jagung
- Pukul telur dan gula hingga kembang.
- Kemudian masukkan bahan2 lain dan pukul lagi sehingga gebu.
- Gliss kan mentega pada loyang pembakar.


- Bahan A dan Bahan B yang dah siap di pukul.
- Masukkan seseduk bahan B tadi ke dalam bahan A dan guna kaedah kaup balik perlahan2.


- Masukkan ke semua bahan B tadi ke dalam bahan A.
- Kaup balik biar sekata semuanya.(pastikan kaup perlahan2)
- Bila sudah sebati dan kelihatan gebu, kaup perlahan2. (jangan terlbih kacau nanti kek jadi padat)


- Kemudian ambil 2 sudu setiap bahagian dan letak dlm mangkuk kecil.
- Warnakan dan masukkan dlm plastik mcm gambar diatas.
- Gliss permukaan loyang dan letak kertas minyak yang permukaan dilukis diterbalikkan ke bawah.


- Dah letak kertas minyak tu. ( *cara saya malas nak lukis balik pada kertas minyak. Kertas A4 yang saya lukis tadi letak di bawah dan letak kertas minyak kat atas kertas A4 tadi.
- Kemudian gliss semula permukaan kertas minyak tadi dgn mentega supaya kek nanti tak melekat pada kertas minyak.


- Gunting sedikit hujung plastik yang dah diwarnakan dan lukis ikut gambar tadi.
- Bakar sekejap 1 minit/2 minit pada suhu 170 C api atas bawah. (sblm tu panaskan dulu oven dlm 10 minit baru masukkan loyang)
- Keluarkan dr oven dan letak lebihan adunan tadi dan ratakan elok2.(pastikan jangan terlalu tebal, dlm 1cm atau 1 1/2 cm sahaja sbb masa bakar nanti kek ni akan naik)


- Ratakan batter tadi perlahan2 ye.
- Bakar pada suhu 180 C dlm 12 -15 minit.


- Setelah siap bakar terbalikkan atas redai dan biarkan ia sedikit sejuk.
- Bila sudah sejuk, tarik kertas minyak tadi perlahan2.
- Setelah ditarik, terbalik kan pula kek ni atas kertas minyak. (permukaan yg ada bunga2 tu dibawah)
- Letakkan filling kegemaran masing2.


- Sapukan Nutella sebelum disapu whipping cream yg dipukul kental atasnya dan ratakan.


- Gulung dgn berhati2 dengan menggunakan kertas minyak untk menggulung sambil dipadatkan sikit.


- Gulungkan sampai habis.(lebihan whipping cream yang terkeluar semasa gulungan alihkan dlm bekas lain).
- Simpan dalam fridge hingga krim keras sedikit supaya cantik bila dipotong.


No comments:
Post a Comment