
STEW DAGING
Bahan2 :
- 500 g daging - dipotong kiub
- 2 labu bawang besar - dimayang bulat
- 2 ulas bawang putih - diketuk
- 2 biji lobak merah - dihiris bulat
- 3 sb air
- 2 sb sos tomato
- 1 sb jus limau
- 1 sb cili kisar
- 1.5 cm halia
- 1 tangkai daun kari
- sedikit serbuk cengkih
- sedikit serbuk lada hitam
- Garam & gula secukup rasa
- Sedikit mentega atau margerine untuk menumis.
Cara:
- Panaskan mentega/margerine dan tumiskan bawang putih, bawang besar, halia hingga naik baunya dan masukkan daging.
- Masukkan cili kisar dan serbuk cengkih dan tumis lagi hingga wangi.
- Kemudian masukkan lobak merah,sos tomato, daun kari, serbuk lada hitam, jus limau dan air, kacau hingga sebati.
- Perasakan garam dan gula dan biarkan kuah merenih di atas api selama 1 1/2 jam supaya kuah meresap ke dalam daging.

No comments:
Post a Comment