
Assalamualaikum. Ari ni Mrs JG masak udang ketak @ udang lubuk @ udang lipan. Rupanya agak 'menakut'kan & kulitnya agak tajam... tapi rasanya tetap sedap. Cara nak membersihkan agak cerewet jugak & perlu berhati2 sebab kulitnya tajam. Cara nak bersihkan udang tengok kat sini.

UDANG KETAK GORENG BERCILI
Bahan2 :
- 500 gm udang lipan - dibersihkan [buang kepala, ekor, gunting tepi2 udang yg tajam & buat keratan memanjang di tengah2 belakang udang supaya senang dibuang kulit masa makan]
- 4 biji bawang merah - ditumbuk
- 1 biji bawang besar- dimayang bulat
- 4 sb cili kisar
- 1 cm halia - dihiris memanjang halus2
- 1 st serbuk pati ikan bilis @ sedikit belacan
- 4 batang kacang panjang - dipotong 1"
- Garam & gula secukup rasa.
Cara:
- Udang digaul dengan sedikit garam & kunyit & digoreng hingga masak.
- Tumis bwang merah kisar hingga perang.
- Masukkan cili kisar & tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan serbuk pati ikan bilis @ belacan & kacau rata.
- Perasakan garam & gula.
- Akhir sekali masukkan udang lipan yang telah digoreng bersama kacang panjang & bawang besar.
- Biar hingga kacang panjang layu sedikit & tutup api.

No comments:
Post a Comment