Tuesday, June 11, 2013

Udang Ketak Goreng Bercili

Assalamualaikum. Ari ni Mrs JG masak udang ketak @ udang lubuk @ udang lipan. Rupanya agak 'menakut'kan & kulitnya agak tajam... tapi rasanya tetap sedap. Cara nak membersihkan agak cerewet jugak & perlu berhati2 sebab kulitnya tajam. Cara nak bersihkan udang tengok kat sini.



UDANG KETAK GORENG BERCILI
Bahan2 :
  • 500 gm udang lipan - dibersihkan [buang kepala, ekor, gunting tepi2 udang yg tajam & buat keratan memanjang di tengah2 belakang udang supaya senang dibuang kulit masa makan]
  • 4 biji bawang merah - ditumbuk
  • 1 biji bawang besar- dimayang bulat
  • 4 sb cili kisar
  • 1 cm halia - dihiris memanjang halus2
  • 1 st serbuk pati ikan bilis @ sedikit belacan
  • 4 batang kacang panjang - dipotong 1"
  • Garam & gula secukup rasa.
Cara:
  • Udang digaul dengan sedikit garam &  kunyit  & digoreng hingga masak.
  • Tumis bwang merah kisar hingga perang.
  • Masukkan cili kisar & tumis hingga pecah minyak.
  • Masukkan serbuk pati ikan bilis @ belacan & kacau rata.
  • Perasakan garam & gula.
  • Akhir sekali masukkan udang lipan yang telah digoreng bersama kacang panjang & bawang besar.
  • Biar hingga kacang panjang layu sedikit & tutup api.

No comments:

Post a Comment