Monday, May 27, 2013

Sambal Jantung Pisang

Assalam... menu kali ni Mrs JG masak Sambal Jantung Pisang, Masak lemak kuning pucuk paku dengan ikan masin dan ikan tenggiri goreng jer... Mrs JG tak suka masak banyak2..memadai 3 atau 4 lauk jer...


Ini la menu ari ni... :)


SAMBAL JANTUNG PISANG

Bahan2 :

  • 1 biji jantung pisang - direbus & dihiris halus
  • 10 ekor udang sederhana
  • 5 biji bawang merah
  • 3 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 1 biji cili merah dihiris halus
  • 3 biji limau kasturi - diambil jus
  • 1 sb sambal belacan
  • 200 ml pati santan
  • Garam & gula secukup rasa
Cara :
  • Masak santan bersama udang, sambal belacan, garam & gula secukup rasa dan biarkan hingga mendidih.
  • Kacau perlahan2 dan tutup apinya apabila udang sudah bertukar warna.
  • Satukan bahan hiris bersama hirisan jantung pisang dan gaul rata.
  • Tuang santan yang dimasak tadi dan perahkan jus limau kasturi.
  • Rasa & hidangkan.

No comments:

Post a Comment