
Assalam... menu kali ni Mrs JG masak Sambal Jantung Pisang, Masak lemak kuning pucuk paku dengan ikan masin dan ikan tenggiri goreng jer... Mrs JG tak suka masak banyak2..memadai 3 atau 4 lauk jer...
Ini la menu ari ni... :)

SAMBAL JANTUNG PISANG
Bahan2 :
- 1 biji jantung pisang - direbus & dihiris halus
- 10 ekor udang sederhana
- 5 biji bawang merah
- 3 helai daun limau purut - dihiris halus
- 1 biji cili merah dihiris halus
- 3 biji limau kasturi - diambil jus
- 1 sb sambal belacan
- 200 ml pati santan
- Garam & gula secukup rasa
Cara :
- Masak santan bersama udang, sambal belacan, garam & gula secukup rasa dan biarkan hingga mendidih.
- Kacau perlahan2 dan tutup apinya apabila udang sudah bertukar warna.
- Satukan bahan hiris bersama hirisan jantung pisang dan gaul rata.
- Tuang santan yang dimasak tadi dan perahkan jus limau kasturi.
- Rasa & hidangkan.

No comments:
Post a Comment