

ASAM PEDAS IKAN PARI
- 4-5 ketul ikan pari
- 4 ulas bwg merah – ditumbuk/kisar bersama belacan
- 2 ulas bwg putih – ditumbuk/kisar
- 2 senduk cili kisar – ikut suka nak kurangkan atau nak tambah
- 1 cm belacan
- 1 cawan air asam jawa
- 1 kuntum bunga kantan – dibelah dua
- 4 pokok daun kesum
- 2 btg serai – diketuk
- 2 biji terung dibelah memanjang @ 6 biji bendi
- Air secukupnya
- Garam & gula secukup rasa
Cara :
- Panaskan minyak & tumis bhn kisar & serai hingga naik bau & pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa & air secukupnya.
- Masukkan ikan pari dan biar sampai ikan masak.
- Bila kuah mendidih masukkan bendi atau terung.
- Perisakan garam & gula – kalau tak nak letak gula pun tak apa.
- Akhir sekali masukkan daun kesum & bunga kantan.
* kalau nak masam lagi tambah asam keping. Nak sedikit kelainan, letak daun limau purut.

No comments:
Post a Comment