Wednesday, May 1, 2013

Ikan Pari Bakar Bersalut Sambal

Hari ni Mrs JG teringin nak makan ikar pari bakar bersambal plak. Selalunya ikan pari ni Mrs JG masak asam pedas atau kari atau bakar jer pastu cicah ngn air asam.... Kali ni tukar selera sikir... Bakar siap bubuh sambal sekali. Mrs JG bakar atas kuali je... Pun sedap... :)


IKAN PARI BAKAR BERSALUT SAMBAL
Bahan2 :

  • 2 keping ikan pari - dibersihkan dgn asam limau & lumurkan sedikit garam & serbuk kunyit
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 batang serai
  • 1 cm lengkuas
  • 3 sb cili kisar - boleh guna cili merah 
  • 5 biji cili api - kalau suka pedas tambah lagi
  • 2 sb air asam jawa
  • sedikit belacan - dibakar sedikit [tak letak pun boleh]
  • garam & gula secukup rasa
  • 1 helai daun kunyit  -hiris halus
  • daun limau purut & bunga kantan- dihiris halus [kalau suka]
  • daun pisang untuk membakar ikan
  • aluminium foil
Cara :
  • Kisar semua bahan kecuali ikan pari, daun kunyit, bunga kantan & daun limau purut.
  • Tumis bahan kisar hingga naik bau.
  • Letak ikan pari atas daun pisang yang dilapikkan atas aluminium foil & tuangkan bahan kisar tadi diatas ikan & lumur ikan hingga semua bahagian bersalut sambal.
  • Taburkan hirisan daun kunyit & limau purut di atas ikan.
  • Balut ikan dengan kemas menggunakan daun pisang & aluminium foil tadi.
  • Perap selama 15-30 minit kemudian bakar hingga masak.
Kalau sukakan rasa sambal sedikit berempah..boleh campurkan 2 sb serbuk kari ikan/daging ikut citarasa msg2....

No comments:

Post a Comment