Sunday, May 19, 2013

Kerutup Daging Bergajus

KERUTUP DAGING BERGAJUS

Bahan2: 

  • 500 gm daging lembu - dipotong nipis & direbus hingga empuk
  • 5 biji bawang merah - dikisar
  • 2 ulas bawang putih - dikisar
  • 1 cm lengkuas - dikisar
  • 1 cm halia - dikisar
  • 2 batang serai - dititik
  • 3 biji cili merah - dikisar
  • 4 sb cili kisar
  • 3 sb rempah briani
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 1 cawan santan
  • 2 sb kerisik
  • 2 sb gula perang
  • 1/2 cawan minyak
  • 1 sb jus limau
  • 1 cawan air
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 biji tomato - dicincang
  • 50 gm gajus - digoreng
  • sedikit bawang goreng
  • Garam secukup rasa
Cara :
  • Panaskan minyak & goreng daging separuh garing.
  • Dalam kuali lain, tumis bahan kisar & serai hingga garing.
  • Keemudian masukkan rempah briani & kulit kayu manis, kacau rata.
  • Masukkan tomato cincang & goreng seketika.
  • Masukkan santan, kerisik, air, jus limau & biarkan seketika.
  • Masukkan daging & perasakan garam & gula.
  • Kacau rata & biarkan mendidih.
  • Masukkan daun limau purut & masak hingga pekat sedikit.
  • Tabur gajus & kacau rata.
  • Hias dengan bawang goreng. 

No comments:

Post a Comment