

GULAI UDANG GALAH & TELUR ITIK
- 10 ekor udang galah ( ikut saiz)
- 4 biji telur itik
- 1 cawan santan pekat
- 1 1/2 cawan santan cair
- 4 ulas bawang merah - ditumbuk
- 1 inci halia - ditumbuk
- 1 inci kunyit - ditumbuk [boleh ganti dgn sebuk kunyit]
- 5 biji padi - ditumbuk [boleh tambah jika suka pedas]
- 1 keping asam gelugur
- 2 batang serai - di titik
- daun limau purut & daun kunyit
- garam & gula secukupnya
Cara :
- Masukkan bahan tumbuk, serai & santan cair ke dalam periuk.
- Masak atas api sehingga mendidih.
- Masukkan udang galah & biarkan mendidih sekali lagi.
- Masukkan asam gelugur dan kacau.
- Pecahkan telur itik satu persatu tak perlu dikacau.
- Masukkan garam & gula secukup rasa, daun kunyit & daun limau purut, kacau perlahan2 agar tdk berketul2.
- Bila mendidih sekali lagi, tutup api.

No comments:
Post a Comment