
DAGING BISTIK
- 500 gm daging - dihiris nipis
- 2 biji lobak merah kecil - dipotong memanjang & digoreng sekejap
- 2 biji kentang - dipotong baji & digoreng hingga masak
- 2 biji bawang besar - dikisar
- 2 ulas bawang putih - dikisar
- 5 biji cili merah - dikisar
- 8 biji cili api - dikisar
- 2 sb serbuk kari daging
- 1 sb sos tomato
- 1 sb kicap manis
- sedikit air
- sedikit bunga lawang, buah pelaga & kulit kayu manis
- 1 biji tomato - dibelah empat
- Garam & gula secukup rasa
- Minyak
Cara :
- Panaskan minyak & tumis bahan kisar & hingga pecah minyak.
- Masukkan bunga lawang, buah pelaga & kulit kayu manis.
- Kemudian masukkan rempah kari & tumis hingga garing.
- Masukkan daging & sedikit air, masak hingga daging empuk.
- Setelah daging empuk, masukkan sos tomato & kicap pekat.
- Masukkan kentang, lobak merah & tomato.
- Perasakan garam & gula & tutup api.

No comments:
Post a Comment