Monday, May 20, 2013

Daging Bistik

DAGING BISTIK

Bahan2 :

  • 500 gm daging - dihiris nipis
  • 2 biji lobak merah kecil - dipotong memanjang & digoreng sekejap
  • 2 biji kentang - dipotong baji  & digoreng hingga masak
  • 2 biji bawang besar - dikisar
  • 2 ulas bawang putih - dikisar
  • 5 biji cili merah  - dikisar
  • 8 biji cili api - dikisar
  • 2 sb serbuk kari daging
  • 1 sb sos tomato
  • 1 sb kicap manis
  • sedikit air
  • sedikit bunga lawang, buah pelaga & kulit kayu manis
  • 1 biji tomato - dibelah empat
  • Garam & gula secukup rasa
  • Minyak
Cara :
  • Panaskan minyak & tumis bahan kisar &  hingga pecah minyak.
  • Masukkan bunga lawang, buah pelaga & kulit kayu manis.
  • Kemudian masukkan rempah kari & tumis hingga garing.
  • Masukkan daging & sedikit air, masak hingga daging empuk.
  • Setelah daging empuk, masukkan sos tomato & kicap pekat.
  • Masukkan kentang, lobak merah & tomato.
  • Perasakan garam & gula & tutup api.

No comments:

Post a Comment