Saturday, May 18, 2013

Sotong Sumbat Telur & Udang


SOTONG SUMBAT TELUR & UDANG
Bahan2:
Sotong

  • 500 gm sotong - dibersihkan & dicelur sebentar.
  • 2 biji telur- diperisakan dengan sedikit garam & lada sulah & dipukul sebati.
  • 1/4 batang lobak merah - dikiub kecil
  • 5 ekor udang - dibuang kulit & cincang halus
  • 1 pokok daun bawang - dipotong kecil
Cara :
  • Panaskan minyak & masukkan udang & kacau hingga udang masak.
  • Masukkan lobak merah & kacau .
  • Tuangkan telur & kacau cepat2 hingga hancur.
  • Tutup api & masukkan daun bawang & kacau sebati.
  • Setelah sejuk, sumbatkan kedalam perut sotong.
Sos
  • 1 ulas bawang putih - diracik halus
  • 1 cm halia - diracik halus
  • 3 sb sos cili
  • 3 sb sos cili thai
  • 2 sb sos tiram
  • 1 sb sos ikan
  • Cili merah & hijau- dikiub kecil
  • 1/4 cawan air
Cara :
  • Tumis bawang putih & halia hingga perang.
  • Masukkan sos cili & sos cili thai, kacau sebati.
  • Masukkan sos tiram & sos ikan, kacau lagi.
  • Tuang sedikit air untuk mencairkan sos tadi.
  • Masukkan sotong & kacau selalu hingga sotong masak.
  • Akhir sekali masukkan cili merah & hijau & tutup api.
  • Lebihan telur hancur tadi sekiranya masih ada, boleh dimasukkan sekali ke dalam sos.

No comments:

Post a Comment