
Ari ni Mrs JG tak tau nak masak apa... ada ikan tenggiri 3 ketul. Kalau masak kuah budak2 tak berapa makan...membazir pulak nanti..so.. Mrs JG buat pais ikan je la... Dah lama teringin nak makan... :)

PAIS IKAN TENGGIRI
Bahan2 :
- 5 biji bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 cm halia*
- 1 cm lengkuas*
- 1 cm kunyit hidup*
- 1 batang serai*
- 1 cm belacan*
Bahan yang bertanda * dikisar/tumbuk halus
- 3 keping ikan tenggiri
- 3 biji limau kasturi - diperah
- 2 sb cili kisar
- 1 sb rempah kari
- 1/2 cawan santan pekat
- 4 tangkai daun kesum
- 2 helai daun kunyit
- 1 kuntum bunga kantan - dihiris halus
- Garam & gula secukup rasa.
- Daun pisang & aluminium foil
- Sedikit tepung jagung untuk dicampur dengan bahan tumbuk
Cara :
- Satukan bahan2 kisar/tumbuk halus dengan santan, cili kisar, jus limau kasturi.
- Perasakan dengan garam & gula secukup rasa & kacau sebati.
- Masukkan kepingan ikan tenggiri tadi dan gaul rata.
- Perap selama 1/2 jam.
- Ambil daun pisang & layurkan sekejap atas api.
- Ambil daun kunyit & letakkan atas daun pisang, letak perapan ikan tenggiri tadi bersama bahan tumbuk.
- Letakkan daun kesum & hirisan bunga kantan di atas ikan.
- Bungkus ikan tadi dengan daun pisang & sematkan dengan lidi.
- Bungkus lagi dengan aluminium foil.
- Kemudian bakar hingga masak lebih kurang 30 minit. [Mrs JG bakar dalam kuali nonstick bertutup ]

No comments:
Post a Comment