
Ari ni Mrs JG tak berapa sihat... nak masak pun tak ada mood... Ada daging sikit Mrs JG buat masak Daging Masak Merah campur kacang buncis dan carrot... Simple tapi tetap sedap.... :)

DAGING MASAK MERAH
Bahan2:
- 400 gm daging tanpa lemak - dipotong nipis dan di rebus dengan pewarna merah
- 2 sb lada kisar
- 1 biji bawang besar - dimayang bulat
- 3 ulas bawang putih - diketuk
- 2 cm halia - diketuk
- 5 biji cili api - diketuk (kalau nak pedas boleh tambah)
- 2 sb sos cili
- 2 sb sos tomato
- 2 sb sos tiram
- 3 helai daun limau purut - dikoyakkan sedikit
- 1 batang serai - dihiris kasar
- Kacang panjang/buncis - dipotong memanjang lebih kurang 2cm
- 1/2 batang carrot - dipotong memanjang
- 1/2 cawan air rebusan daging
- Garam & gula secukup rasa.
- Sedikit tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air untuk pekatkan kuah
- Cili merah & hijau untuk hiasan.
Cara :
- Daging digoreng sebentar hingga agak garing.
- Tumis bawang putih hingga naik bau kemudian masukkan cili kisar dan digoreng hingga garing.
- Masukkan halia, serai & air rebusan daging.
- Kemudian masukkan sos cili, sos tomato & sos tiram & kacau seketika.
- Masukkan kacang & carrot diikuti bawang besar & daun limau purut, cili api & kacau rata.
- Bila kacang agak layu, masukkan garam & gula secukup rasa.
- Masukkan air bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- Hias dengan cili merah & hijau.

No comments:
Post a Comment