Wednesday, April 24, 2013

Ayam Masak kicap dan Kentang


AYAM MASAK KICAP DAN KENTANG
Bahan-bahan:
  • 1/2 ekor ayam - potong kecil2 & dibersihkan
  • 5 biji bawang merah - ditumbuk
  • 3 biji bawang putih - ditumbuk
  • 1/2 inci halia - ditumbuk
  • 1 batang cili merah - hiris
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 125 ml kicap lemak manis
  • 1 sudu jintan manis - ditumbuk
  • 2 biji kentang dipotong memanjang - goreng garing
  • 1/2 cawan air
  • Sedikit tepung jagung - kalau nak kuah pekat 
  • Garam secukup rasa
  • Sebiji tomato - belah 2
  • Daun bawang untuk hiasan.
Cara-cara:
  • Bawang merah, bawang putih, halia dan jintan manis ditumbuk.
  • Perap ayam dengan sos tiram, kicap dan separuh dari bahan tumbuk tadi.
  • Gorengkan pula kentang yg dipotong memanjang tadi. Angkat dan ketepikan.
  • Tumis bahan tumbuk hingga naik bau & masukkan cili kisar.
  • Bila cili sudah pecah minyak, masukkan perapan ayam dan balik2kan.
  • Masukkan air dan sos tomato dan kacau.
  • Tutup kuali sebentar hingga ayam masak.
  • Masukkan kentang goreng dan lada merah hiris kacau rata 2-3 minit. Masukkan air tepung jagung untuk kuah pekat sedikit. 
  • Masukkan tomato.
  • Perasakan, jika perlu dimasukkan garam dan kacau rata.
  • Hias dengan daun bawang.


No comments:

Post a Comment