

AYAM MASAK KICAP DAN KENTANG
Bahan-bahan:- 1/2 ekor ayam - potong kecil2 & dibersihkan
- 5 biji bawang merah - ditumbuk
- 3 biji bawang putih - ditumbuk
- 1/2 inci halia - ditumbuk
- 1 batang cili merah - hiris
- 1 sudu besar cili kisar
- 3 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos tomato
- 125 ml kicap lemak manis
- 1 sudu jintan manis - ditumbuk
- 2 biji kentang dipotong memanjang - goreng garing
- 1/2 cawan air
- Sedikit tepung jagung - kalau nak kuah pekat
- Garam secukup rasa
- Sebiji tomato - belah 2
- Daun bawang untuk hiasan.
- Bawang merah, bawang putih, halia dan jintan manis ditumbuk.
- Perap ayam dengan sos tiram, kicap dan separuh dari bahan tumbuk tadi.
- Gorengkan pula kentang yg dipotong memanjang tadi. Angkat dan ketepikan.
- Tumis bahan tumbuk hingga naik bau & masukkan cili kisar.
- Bila cili sudah pecah minyak, masukkan perapan ayam dan balik2kan.
- Masukkan air dan sos tomato dan kacau.
- Tutup kuali sebentar hingga ayam masak.
- Masukkan kentang goreng dan lada merah hiris kacau rata 2-3 minit. Masukkan air tepung jagung untuk kuah pekat sedikit.
- Masukkan tomato.
- Perasakan, jika perlu dimasukkan garam dan kacau rata.
- Hias dengan daun bawang.

No comments:
Post a Comment