
Resipi kali ni ialah Daging Gulai Darat. Resipi ni biasanya dimasak oleh orang Kelantan. Kalau kita pegi warung2 atau kedai2 makan di sana, memang senang nak jumpa. Rasanya seimbang antara masam, masin, pedas dan manis. Cuba la buat ye... :)

Bahan2:
- 300 gm daging lembut - bersihkan dan dipotong kiub
- 1 sudu kecil pes asam jawa
- 2 1/2 cawan santan - dari 1 biji kelapa
- 1 sudu besar ketumbar biji - disangrai dan tumbuk halus
- 1 sudu besar cili kisar
- 2 biji kentang - potong dadu besar
- 3 tangkai cili hijau/merah - dibelah dua
- 1 sudu besar gula merah
- garam secukup rasa
- 8 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/4 cm kunyit hidup
- 1/4 cm lengkuas
- Campurkan bahan kisar halus bersama daging, santan, cili kisar dan pes asam jawa dalam kuali, masak sehingga mendidih.
- Masukan kentang, ketumbar tumbuk, garam dan gula merah kacau rata dan biarkan hingga kentang dan daging empuk dengan api sederhana.
- Sebelum diangkat perasakan dan masukkan cili hijau/merah kacau rata dan angkat.

No comments:
Post a Comment