
Mrs JG suka masak ikan bawal sebab tulangnya kasar... senang anak2 nak makan. Resipi kali ni Mrs JG masak Ikan Bawal Tiga Rasa... Senang jer nak buatnya...
Yang penting rasanya sedap kan... :)

BAWAL TIGA RASA
Bahan2:
- 1 ekor ikan bawal saiz sederhana - dibersihkan*
- 1 st serbuk kunyit*
- sedikit garam halus*
- sedikit tepung jagung (lumur pada ikan sebelum digorang)
- 2 ulas bawang putih - cincang halus
- 1 biji bawang besar - mayang bulat2
- 1/2 cwn nanas siap didadu kecil
- 1/2 cwn capsicum traffic light - merah, hijau & kuning didadu
- 3 sb sos tiram
- 4 sb sos cili
- 1 sb sos plum - kalau tak ada boleh guna sos tomato
- 2 sb kicap manis
- 1 sb cili kisar
- 2-3 biji cili api - pecahkan (kalau tak nak pedas tak payah pecahkan)
- sedikit air
Cara :
- Ikan bawal dilumur dengan garam & kunyit, perap sebentar.
- Lumurkan dengan tepung jagung dan goreng hingga keemasan.
- Angkat dan letakkan dalam pinggan.
- panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
- Masukkan bawang besar dan kacau hingga layu.
- Masukkan kesemua sos dan kicap, kacau rata.
- Akhir sekali masukkan nenas, capsicum, cili api dan sedikit air.
- Masak dengan api perlahan sampai sos agak pekat.
- Rasa mengikut citarasa masing2 (tambah gula dan garam secukup rasa)
- Tuang atas ikan dan sedia dimakan.

No comments:
Post a Comment