Wednesday, November 27, 2013

Cornet / Cream Horns Inti Kastad / Krim Nutella


CORNET / CREAM HORNS

BAHAN :
Doh (6 biji)
  • 150 gm tepung roti
  • 1 sb gula
  • 1/2 st garam
  • 1/2 sb susu tepung
  • 1 st instant yeast
  • 1 sb air suam
  • 70 ml air
  • 1 sb telur - dipukul sekejap
  • 15 gm butter
CARA :
  • Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan 5 minit hingga berbuih.
  • Campurkan garam susu tepung dan tepung roti di dalam mangkuk, kacau dengan spatula.
  • Tuangkan campuran yeast ke dalam adunan tepung.
  • Campurkan telur ke dalam air dan kacau sebati.
  • Tuangkan campuran telur ke dalam tepung sambil digaul perlahan2 hingga tepung menyerap semua air dan adunan agak sebati.
  • Masukkan adunan ke dalam food processor dan kisar hingga doh menjadi seperti bola.
  • Off kan food processor dan dgn tangan yg disaluti tepung, masukkan mentega kiub dan ramas sedikit bersama adunan tepung.
  • Kisar selama 15 saat dan offkan food processor sekali lg.
  • Dengan menggunakan scrapper, scrap kan lebihan doh supaya bercampur semuanya.
  • Kisar lagi selama 15 saat.
  • Keluarkan doh dan uli sekejap sehingga doh menjadi licin.
  • Masukkan kedalam mangkuk dan tutup dgn plastik hingga doh naik 2 kali ganda. lebih kurang satu jam.
  • Tumbuk doh hingga rata dan timbang,
  • Bahagi doh menggunakan scrapper menjadi 6 ketul adunan
  • Buat doh menjadi bulat dan bentukkan seperti bola dengan hujung yang bertaut diletak disebelah bawah dan bulat2kan dengan tapak tangan.
  • Susun doh atas pastry board yg ditabur tepung dan tutup dgn kain lembab.
  • Rehatkan 15 min.
  • Sapukan mentega pada acuan cornet.
  • tekan doh hingga rata dan gulung memanjang dalam 1 kaki dengan satu bahagian lebih kecil dari yg satu bahagian lagi.
  • Bermula 1 inci dr bawah acuan cornet, mulakan melilit doh sehingga habis sampai ke hujung.
  • Bila habis digulung, perap 30 minit hingga doh kembang.
  • Bakar dalam oven 180C selama 10-15 min.
  • Sejukkan atas redai dan keluarkan acuan cornet dan paipkan inti kastad.
KASTAD COKLAT
  • 2 biji kuning telur
  • 2 1/2 sb gula
  • 1 sb tepung kek
  • 1 1/2 sb tepung jagung
  • 1 sb serbuk koko
  • 200 ml susu
  • 10 gm mentega unsalted
  • 30 gm coklat masakan
Cara :
  • Campurkan gula ke dalam mangkuk yang berisi kuning telur dan kacau sebati menggunakan balloon whisk.
  • Tuangkan sedikit susu suam dan kacau sehingga adunan sebati.
  • Masukkan tepung kek, tepung jagung dan serbuk koko ke dalam adunan telur dan kacau sebati.
  • Tuangkan lebihan telur dan kacau lg hingga sebati.
  • Tapis adunan dan tuang ke dalam periuk.
  • Kacau adunan denagn balloon whisk hingga adunan menjadi likat dan angkat segera dari dapur.
  • Masukkan mentega dan coklat masakan dan kacau sebati.
  • Masukkan ke dalam mangkuk dan tutup dengan plastik wrap supaya kastad tidak membentuk lapisan kulit.
KRIM NUTELLA
Bahan :
  • 1/2 cawan krim putar
  • 2 st gula kaster
  • 3 sb Nutella
Cara:
  • Masukkan semua bahan ke dalam mixer, dan pukul hingga kental.
  • Sejukkan sebentar dalam peti ais sebelum dipaipkan ke dalam cornet.


1 comment:

  1. DEPOSIT PULSA TANPA POTONGAN
    BONUS SPECIAL SABUNG AYAM WIN 8X .

    s128agen.club

    ReplyDelete