
ROTI PAUNG
Resipi Asma Ibrahim

BAHAN2:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ¾ cawan susu cair/ susu segar
- 3/4 cawan gula halus
- 1 paket (11 gm) yis (bancuh dgn sedikit air suam + gula
dlm 1 sudu kecil biar berbuih)
- 3 biji telur
- 1/4 cawan mentega, dicairkan
- sedikit pewarna kuning
- 1/4 st garam
CARA
- Campurkan
susu cair/ susu segar, telur, gula dan yis.
- Kemudian
campurkan mentega yang telah dicairkan dan sedikit pewarna kuning.
- Masukkan
tepung kedalam bread machine dan uli sehingga ia menjadi doh yang lembut
dan sebati.
- Perapkan
adunan sehingga ia naik dua kali ganda. Bila adunan telah naik dua kali
ganda tumbuk doh dan uli lagi.
- Kemudian
ambil setiap doh adunan seberat 80 gram dan bentukkan bulat.
- Sapukan
loyang bulat dengan mentega dan susun doh yang telah dibulatkan ke dalam
loyang.
- Perap
lagi doh sehingga ia naik dua kali ganda. Setelah doh naik letakkan
sedikit mentega diatas doh roti. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 – 170’C
selama 20 minit sehingga ia kekuningan.
- Keluarkan
roti dari ketuhar sewaktu ia panas sapukan lagi dengan mentega. Sedia
untuk dihidang. **bancuh yis dulu dgn 2 ke 3 sudu air suam + sikit gula
biar berbuih sekejap pas tu baru campur semua uli dgn mesin +-8 minit baru
masukan mentega uli lagi dlm 5 min...baru diperap.

DEPOSIT PULSA TANPA POTONGAN
ReplyDeleteBONUS SPECIAL SABUNG AYAM WIN 8X .
s128agen.club