Friday, July 12, 2013

Ayam Berjintan

Resipi ayam berjintan ni ada kelainan sikit dari resipi yang Mrs JG selalu masak. Rasanya macam ayam masak tomato cuma ada rasa berempah.


AYAM BERJINTAN
Bahan2 :
  • 10 ketul daging ayam - dibersihkan, digaul garam kunyit dan goreng setengah masak
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 1/2 cawan tomato puri
  • 3 sb air limau nipis
  • 1 cwn yogurt
  • sedikit daun limau purut
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit minyak sapi/margerine untuk menumis.

Bahan kisar (a) :
  • 8 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1.5 cm halia
  • 10 biji buah keras
Bahan tumbuk (b) :
  • 1 st jintan manis
  • 1 st jintan putih
  • 1 st biji ketumbar
Cara ;
  • Panaskan minyak sapi/margerine dan tumiskan bahan (a) hingga naik baunya.
  • Masukkan bahan (b) kacau sebati.
  • Kemudian masukkan sos tomato, tomato puree dan daun limau purut & masak sampai naik minyak.
  • Masukkan ayam, garam & gula secukup rasa.
  • Kemudian masukkan yogurt & air limau, kacau lagi hingga sebati.
  • Masak sekejap & tutup api.





No comments:

Post a Comment