Saturday, January 25, 2014

Biskut Lidah Kucing Pelangi


BISKUT LIDAH KUCING PELANGI

Bahan2 :
  • 250g mentega
  • 175g gula kaster
  • 200g tepung gandum
  • 50g tepung jagung
  • 100ml putih telur
  • 1/4 sudu teh emplex
Loyang lidah kucing yg digris dgn mentega..

Cara-cara:

  • Ayak tepung gandum,tepung jagung dan serbuk emplex..ketepikan
  • Pukul mentega dgn gula kaster hingga berkrim.masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar sehingga sebati.
  • Masukkan tepung dan kaup balikkan dgn spatula sehingga rata
  • Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letakkan pewarna berlainan.
  • Masukkan adunan ke dlm piping bag dgn nozzle bulat dan picit lurus mendatar ke dlm loyang lidah kucing mengikut warna pelangi.
  • Bakar di dlam oven yg telah dipanaskan dahulu pada suhu 150c selama 15 minit. Jgn biarkan atas keperangan kerana akan menenggelamkan warna pelangi.
  • Biarkan sejuk dahulu dan simpan dlm bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment