Sunday, January 19, 2014

Sardin Rolls



SARDIN ROLLS
Resipi Zaitul Huzaimah


Bahan2 :
  • 500 gm tepung gandum
  • 7 gm yis kering
  • 4 sb majerin @ shortening 
  • 4 sb gula
  • 4 sb susu tepung
  • 1/2 cwn air suam
  • Secubit garam
  • Air secukupnya
Cara2:
  • Bancuh yis dgn 1/2 cwn air suam dan biar naik buih sekejap.
  • Dalam mangkuk lain, masuk tepug gandum,gula,shortening dan garam gaul rata.
  • Tuang bancuhan yis tadi dan gaul sebati.
  • Kemudian masukan air sedikit2 dan gaul hingga jadi doh dan tak lekat di tangan.
  • Perap 1 jam sampai doh kembang,bila dah kembang tumbuk buang angin dan boleh bentukkan..
  • Timbang 35 gm setiap doh,bulatkan sebelum di rollkan.
  • Canai doh tadi secara memanjang dan dihujung doh tadi lorekkan 3 jalur untuk dapat kan bentuk diatas.
  • Kemudian rehat sekejap smpai doh tadi kembang.
  • Bila dah kembang boleh lah di goreng.
INTI SARDIN

Bahan2 :
  • 1 tin besar Sardin 
  • 1 biji bawang besar di hiris memanjang
  • 3 ulas bwang putih*
  • 5 ulas bawang merah*
  • 1 inci halia*
  • Semua bhn yg bertanda * dimesin halus
  • 3 - 5sudu besar cili giling- nak pedas tmbh 
  • Air asam jawa @ 1 keping asam keping
  • Garam n gula
Cara2:
  • Tumis bhn mesin td masuk cili giling.tumis smpai pecah minyak.
  • Masuk bwg besar kacau sebati.
  • Kemudian masuk ikan sardin tadi dan kacau bgi hancur isinya sikit.
  • Masuk air asam jawa,garam gula.n kacau smpai kuah dia kering sikit.

P/s : Inti sardin perlu ditapis bila dah siap masak utk buangkan minyak sebab bila nak letak dlm doh, minyak akan keluar meleleh jadi tak cantik dan susah untuk digulung.

No comments:

Post a Comment