Thursday, January 2, 2014

Roti, Karipap & Donat

PIZZA
Resipi Isma Maisarah

BAHAN DOH:
  • 250gm tepung roti (boleh guna tepung gandum)
  • 130ml air suam
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca teh gula
  • 1 camca teh yis (instant yis)
  • 1 camca besar madu
  • 1 camca besar lemak sayur (shortening)
  • 2 camca besar minyak zaitun (gune minyak masak pun x pe)
  • 1 sudu besar garlic powder
  • 1 camca teh oregano kering
Cara2:

  • Ayak tepung dlm satu bekas, satukan yis, garam, gula,oregano kering & garlic powder. gaul rata.
  • Tuang madu & minyak zaitun, gaul rata hingga sebati dlm tepung. 
  • Curahkan air suam sikit demi sikit sambil terus menguli hingga jadi doh. 
  • Kalau doh agak lembik tambahkan tepung sikit.
  • Kemudian campurkan shortening bersama doh & terus menguli hingga adunan bersatu dgn shortening.(klu doh masih lagi lembik tambah kan tepung sikit,tp jgn banyak sgt)
  • Uli hingga doh tak melekat di tangan, lembut dan licin. (kalau uli lg lama lg lembut doh yg kite dpt)
  • Bulatkan doh & masukkan ke dlm bekas yg telah disapukan sikit minyak atau mentega. 
  • Tutup doh dan biar selama 1 jam hingga doh naik sekali ganda.
  • Bila doh dh naik, uli sekejap, bulatkan dan canaikan doh.
  • Gelek doh  dan cucuk2 doh ngan garfu dan bakar kejap dalam 3-4 mnit. 
  • Keluarkan doh tadi dan sapukan tomato paste. 
  • Bakar suhu 200C selama 15-20 minit.
DONAT 1
Photo: #minumpetang #donat

250gm tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis segera
2 biji kuning telur
50gm gula
2 sudu besar water roux
50-60ml air dari peti sejuk 
50ml minyak masak
Sedikit garam

Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata. Masukkan gula, kuning telur dan water roux. Gaul rata.

Kemudian masukkan minyak dan garam. Akhir sekali masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga doh lembut. Tambahkan tepung sedikit kalau doh lembik. Uli hingga doh lembut, x melekat di tangan dan mangkuk.

Rehatkan doh 30 minit hingga kembang atau naik sekali ganda. Setelah doh naik tumbuk2 doh, canai dan terap. Rehat doh 30 minit lagi. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan minyak yg panas dgn api yg perlahan.

WATER ROUX

 1/4 cwn tepung gandum + 250ml air. Satukan bahan2 dan masak di atas dapur dgn api yg kecil hingga pekat. Kacau sentiasa agar x berketul. Sejukkan baru boleh digunakan. Boleh simpan dlm peti ais tahan hingga 2-3 hari.
Bahan2:
  • 250gm tepung gandum
  • 1 1/2 sudu kecil yis segera
  • 2 biji kuning telur
  • 50gm gula
  • 2 sudu besar water roux
  • 50-60ml air dari peti sejuk
  • 50ml minyak masak
  • Sedikit garam
Cara:
  • Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata. 
  • Masukkan gula, kuning telur dan water roux dan gaul rata.
  • Kemudian masukkan minyak dan garam. 
  • Akhir sekali masukkan air sedikit demi sedikit. 
  • Uli hingga doh lembut. 
  • Tambahkan tepung sedikit kalau doh lembik. 
  • Uli hingga doh lembut, tak melekat di tangan dan mangkuk.
  • Rehatkan doh 30 minit hingga kembang atau naik sekali ganda. 
  • Setelah doh naik tumbuk2 doh, canai dan terap. 
  • Rehat doh 30 minit lagi. 
  • Kemudian bolehlah digoreng menggunakan minyak yg panas dgn api yg perlahan.
WATER ROUX
Bahan :
  • 1/4 cwn tepung gandum + 250ml air. 
Cara:

  • Satukan bahan2 dan masak di atas dapur dgn api yg kecil hingga pekat. 
  • Kacau sentiasa agar tak berketul. 
  • Sejukkan baru boleh digunakan. 
  • Boleh simpan dlm peti ais tahan hingga 2-3 hari.
DONAT 2
Photo: DONAT (mmg sedap & lembut)

500gm tepung roti/tepung gandum (selalunyer saya gune tepung gandum je)
100gm gula
11gm yis segera
4 biji kuning telur
200ml air suam
100gm marjerin/butter (kdg2 saya gune minyak masak je 100ml)
1 sudu kecil garam
sedikit esen vanila (optional)

Cara2:

1. Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata, masukkan gula, kuning telur & tambahkan air suam dan kacau rata.

2. masukkan garam & butter dan uli hingga menjadi doh, jika doh melekat banting2kan doh..kemudian uli..selang selikan..hingga doh menjadi lembut, kenyal & x melekat di tangan.

3. Rehatkan doh 30 minit, setelah doh naik tumbuk2 doh, canai & terap atau nak letak sosej ke..ikut selera masing2 lah, rehatkan doh sekali lg selama 30 minit. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan api perlahan..500gm tepung roti/tepung gandum (selalunyer saya gune tepung gandum je)
100gm gula
11gm yis segera
4 biji kuning telur
200ml air suam
100gm marjerin/butter (kdg2 saya gune minyak masak je 100ml)
1 sudu kecil garam
sedikit esen vanila (optional)

Cara2:

1. Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata, masukkan gula, kuning telur & tambahkan air suam dan kacau rata.

2. masukkan garam & butter dan uli hingga menjadi doh, jika doh melekat banting2kan doh..kemudian uli..selang selikan..hingga doh menjadi lembut, kenyal & x melekat di tangan.

3. Rehatkan doh 30 minit, setelah doh naik tumbuk2 doh, canai & terap atau nak letak sosej ke..ikut selera masing2 lah, rehatkan doh sekali lg selama 30 minit. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan api perlahan.


Bahan2:
  • 500gm tepung roti/tepung gandum 
  • 100gm gula
  • 11gm yis segera
  • 4 biji kuning telur
  • 200ml air suam
  • 100gm marjerin/butter (kdg2 saya gune minyak masak je 100ml)
  • 1 sudu kecil garam
  • sedikit esen vanila (optional)
Cara2:

  • Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata, masukkan gula, kuning telur & tambahkan air suam dan kacau rata.
  • Masukkan garam & butter dan uli hingga menjadi doh, jika doh melekat banting2kan doh.
  • Kemudian uli,selang selikan hingga doh menjadi lembut, kenyal & tak melekat di tangan.
  • Rehatkan doh 30 minit, setelah doh naik tumbuk2 doh, canai & terap atau nak letak sosej ikut selera masing2.
  • Rehatkan doh sekali lg selama 30 minit. 
  • Kemudian bolehlah digoreng menggunakan api perlahan.
KEK BATIK BISKUT KRAKER

Bahan2:
  • 200gm milo
  • 250gm mentega
  • 3 sudu mkn serbuk koko
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • Biskut marie secukupnya
Cara2:

  • Alaskan loyang dengan plastik..biarkan plastik melebihi loyang supaya senang nk keluarkan kek bila dh sejuk..ketepikan
  • Cairkan mentega dlm kuali gunakan api kecil.
  • Setelah cair, masukkan susu, milo sedikit demi sediki gaul hingga sebati & masukkan serbuk koko..
  • Gaul hingga halus dan tak berketul lg. (guna hand whisk je).
  • Setelah pekat, susun biskut marie dlm loyang kemudian curahkan sebahagian adunan td dan ratakan, lapis lg biskut marie serta curahkan adunan dan ratakan.
  • Ulang hingga habis adunan dan sejukkan dlm peti ais.
KARIPAP PUSING
Photo: Wat lagi karipap pusing..inti sardin plk..amik resepi dari sis ChaHaya Shiela..:) tq sis..sedap dan rangup.
Bahan doh A:
  • 1 cwn tepung gandum
  • 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar shortening
  • 2 sudu besar marjerin
Bahan doh B:
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1/4 cwn minyak masak/minyak jagung
  • 1 sudu kecil garam secukup rasa
  • 1/2 cwn air - anggaran
Cara2:
  • Satukan semua bahan utk doh A.
  • Gaul hingga sebati dan boleh dikepal atau dibulatkan. 
  • Kemudian dibahagikan kepada 4 bahagian & dibentukkan menjadi bulat dan ketepikan.
  • Utk doh B, panaskan minyak dan tuangkan ke dlm mangkuk yg berisi tepung. 
  • Buat satu kawasan lekuk ditengah tepung tu utk menuangkan minyak panas. 
  • Gaul rata dgn senduk atau sudu dulu (hati2 minyak panas) sehingga menjadi seperti serbuk roti. 
  • Bancuhkan garam bersama air dan tuangkan ke dlm tepung & minyak td sedikit demi sedikit sambil menguli. 
  • Uli hingga sebati dan agak tidak melekat ditangan. 
  • Kemudian doh ittu dibahagikan kepada 4 bahagian yg dibulatkan juga.
  • Gelekkan satu bahagian doh B yg telah kita bahagikan td dan masukkan pula satu bahagian dari doh A pula.
  • Bungkuskan menjadi bulat dan ketepikan ulangi utk doh-doh seterusnya.

  • Doh yg telah dibungkuskan dan disatukan td, digelek agak sederhana,tak tebal sgt dan tak nipis sgt. 
  • Kemudian digulung dan digelekkan lagi sekali diatasnya.Sama juga mcm tadi, sederhana ketebalannya dan digulung lagi. 
  • Ulangi utk doh seterusnya. selepas proses ini direhatkan sebentar dlm 10-15 minit gulungan-gulungan doh supaya dia agak mesra dan lembut.
  • Selepas itu ambil gulungan doh td dan dipotong-potong kepada beberapa bahagian. gelekkan jgn terlalu nipis dan jgn terlalu tebal. Isi kan inti jgn terlalu penuh takut nnti lapisan doh tu pecah.
  • Panaskan minyak utk menggoreng.(karipap pusing digoreng dgn minyak yg betul2 panas.) 
  • Goreng hinggga berwarna keperangan.


Photo: Wat lagi karipap pusing resepi
Kak ChaHaya Shiela

Bahan doh A:

1 cwn tepung gandum
1/2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar shortening
2 sudu besar marjerin

Bahan doh B:

2 cwn tepung gandum
1/4 cwn minyak masak/minyak jagung
1 sudu kecil garam secukup rasa
1/2 cwn air - anggaran

Cara2:

Satukan semua bahan utk doh A. Gaul hingga sebati dan boleh dikepal atau dibulatkan. Kemudian dibahagikan kepada 4 bahagian & dibentukkan menjadi bulat. Ketepikan.

Utk doh B, panaskan minyak dan tuangkan ke dlm mangkuk yg berisi tepung. Buat satu kawasan lekuk ditengah tepung tu utk menuangkan minyak panas. Gaul rata dgn senduk atau sudu dulu (hati2 minyak panas) sehingga menjadi seperti serbuk roti. Bancuhkan garam bersama air dan tuangkan ke dlm tepung & minyak td sedikit demi sedikit sambbil menguli. Uli hingga sebati dan agak tidak melekat ditangan. Kemudian doh ittu dibahagikan kepada 4 bahagian yg dibulatkan juga.

Gelekkan satu bahagian doh B yg telah kita bahagikan td dan maskkan pula satu bahagian dari doh A pula.Bungkuskan menjadi blat dan ketepikan ulangi utk doh-doh seterusnya.

Doh yg telah dibungkuskan dan disatukan td, digelek agak sederhana,tak tebal sgt dan tak nipis sgt. Kemudian digulung dan digelekkan lagi sekali diatasnya.Sama juga mcm tadi, sederhana ketebalannya dan digulung lagi. Ulangi utk doh seterusnya. selepas proses ini direhatkan sebentar dlm 10-15 minit gulungan-gulungan doh supaya dia agak mesra dan lembut.

Selepas itu ambbil gulungan doh td dan dipotong-potong kepada beberapa bahagian. gelekkan jgn terlalu nipis dan jgn terlalu tebal. Isi kan inti jgn terlalu penuh takut nnti lapisan doh tu pecah.

Panaskan minyak utk menggoreng. karipap pusing nikena goreng dgn minyak yg betul2 panas. Goreng hinggga berwarna keperangan.

1 comment:

  1. Situs Online Terlengkap Dan Terpercaya

    Bandar Online Terbaik Mbo128 .com

    Daftar dan Menang Sangat Mudah

    ReplyDelete