Thursday, December 12, 2013

Daging Goreng Hitam Manis


DAGING GORENG HITAM MANIS
Resipi Chef Papajoh
Photo: Daging Goreng Hitam Manis. Bon Appetit

Bahan2nya
750gm Daging hiris
2 sudu besar - Lada hitam- ditumbuk
2 biji Bawang besar - dipotong dadu kecil 
1 sudu besar - biji Ketumbar-disanggai dan ditumbuk
1/2 sudu teh - biji Jintan putih - disanggai dan ditumbuk
1/4 sudu teh serbuk kunyit
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1.5 inch halia - ditumbuk
1 tangkai daun ketumbar & akar - ditumbuk
1 batang kayu manis
1 biji bunga lawang
6 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
3 biji ubi Kentang - dipotong dadu dan digoreng
1 batang karot - dipotong serong
1 biji cili bol - dipotong dadu kasar2
1 cawan air
1/2 cawan kicap manis & masin.
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
4 sudu besar minyak masak Canola/Sayur
Bwang goreng dan daun ketumbar untuk khiasan

Cara2nya
Panaskan minyak diperiok/kuali, masukkan bawang besar dan rempah2 yang di tumbuk halus. Bila remaph mula bangkit tuangkan daging hiris, gaulkan hingga sebati. Letakan kicap manis & masin dan 1 cawan air, letakan garam & gula. Lebihkan gula supaya kuahnya manis sedikit. Goreng hingga setengah masak, letakan cili bol dadu & karot yang dihiris serong. Tutupkan tudong periok sebentar. Goreng kentang di kuali lain, yang di potong dadu. Masukkan ubi kentang goreng kedalam periok. Gaulkan bersama dagingnya. Taburkan bawang goreng dan daun ketumbar. Tutup api. Sajikan bersama nasi putih atau nasi minyak.
Bahan2:

  • 750gm Daging hiris
  • 2 sudu besar - Lada hitam- ditumbuk
  • 2 biji Bawang besar - dipotong dadu kecil 
  • 1 sudu besar - biji Ketumbar-disanggai dan ditumbuk
  • 1/2 sudu teh - biji Jintan putih - disanggai dan ditumbuk
  • 1/4 sudu teh serbuk kunyit
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1.5 inch halia - ditumbuk
  • 1 tangkai daun ketumbar & akar - ditumbuk
  • 1 batang kayu manis
  • 1 biji bunga lawang
  • 6 biji buah pelaga
  • 3 biji bunga cengkih
  • 3 biji ubi Kentang - dipotong dadu dan digoreng
  • 1 batang karot - dipotong serong
  • 1 biji cili bol - dipotong dadu kasar2
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan kicap manis & masin.
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • 4 sudu besar minyak masak Canola/Sayur
  • Bwang goreng dan daun ketumbar untuk hiasan
Cara2:
  • Panaskan minyak diperiuk/kuali, masukkan bawang besar dan rempah2 yang di tumbuk halus. 
  • Bila aroma rempah mula bangkit, masukkan daging hiris, gaulkan hingga sebati. 
  • Letakan kicap manis & masin dan 1 cawan air.
  • Perisakan garam & gula. (lebihkan gula supaya kuahnya manis sedikit.) 
  • Goreng hingga setengah masak, letakan cili bol dadu & karot yang dihiris serong. 
  • Tutupkan tudung periuk sebentar. 
  • Goreng kentang di kuali lain, yang di potong dadu. 
  • Masukkan ubi kentang goreng ke dalam periuk. 
  • Gaulkan bersama dagingnya. Taburkan bawang goreng dan daun ketumbar. 
  • Tutup api & sajikan bersama nasi putih atau nasi minyak.


2 comments:

  1. DEPOSIT PULSA TANPA POTONGAN
    BONUS SPECIAL SABUNG AYAM WIN 8X .

    s128agen.club

    ReplyDelete
  2. Situs Online Terlengkap Dan Terpercaya

    Bandar Online Terbaik Mbo128 .com

    Daftar dan Menang Sangat Mudah

    ReplyDelete