
Sesekali tekak tu teringin gak nak makan spaghetti... asyik makan mee je kan.. apa kata kali ni kita masak spaghetti sup plak. Chef masak dengan daging shabu2.. Kalau tak ada daging tu..masak jer guna daging biasa yang dihiris nipis... Daging ayam pun boleh..ikut la pada selera masing2.... Mrs JG pun masak guna daging biasa je... :)
SPAGHETTI SUP DAGING SHABU SHABU
Resipi Chef Papajoh

Bahan2:
- 1 paket daging shabu2 ( ayam pun boleh)
- 1 biji bawang besar - didadu
- 2 biji carrot - didadu
- 2 biji kentang - didadu
- 2 sb bawang goreng
- 1 st serbuk jintan manis
- 1 st serbuk ketumbar
- 3 cawan air/ sup sayur/ stok ayam @ stok daging ( 1 kiub knorr)
- 1 inci halia - hiris nipis
- 2 ulas bawang putih - diketuk
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
- garam secukup rasa
- daun parsley - hiris
- daun bawang - hiris
- minyak
Cara :
- Panaskan minyak, masukkan bawang cincang, halia & bawang putih, tumis hingga layu.
- Masukkan stok atau kiub knorr bersama 3 cawan air.
- Masukkan kentang dan carrot diikuti oleh 2 hirisan daging shabu2.
- Biarkan mendidih seketika.
- Perisakan garam dan tabur hirisan daun sup/bawang dan bawang goreng.
- Hidangkan bersama cili kicap.
** shabu2 ialah makanan masyarakat jepun iaitu hirisan daging yang nipis yg dicelup didalam air panas/sup dan dicicah bersama sos.

DEPOSIT PULSA TANPA POTONGAN
ReplyDeleteBONUS SPECIAL SABUNG AYAM WIN 8X .
s128agen.club