ENGLISH
MUFFIN
Resipi
Zairul Shima Idris

Bahan2 :
- 500 gm tepung roti
- 3 gm baking soda
- 3 gm garam
- 160 ml air suam
- 12 gm yis segera
- Sedikit tepung suji
- Air suam dan yis dicampur sekali,ketepikan.
- Tepung,baking soda dan garam digaul sekali.
- Masukkan tepung yang telah digaul tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan air suam dan yis tadi.
- Uli hingga sebati. (adunan ni memang sedikit lembik, kalau lembik sgt letak sedikit tepung pada tangan)
- Timbangkan doh seberat 30gm untuk saiz mini dan 60gm untuk saiz besar.
- Golekkan permukaan atas doh kedalam tepung suji,kalau tak lekat celup dalam air sedikit supaya permukaan atas doh basah
- Susun di atas tray,rehatkan sehingga saiz berganda,bakar suhu ,180 selama 10-12 minit aka smpai masak.
- Lepas dh masak bolehlah dipotong dan dihias
DEPOSIT PULSA TANPA POTONGAN
ReplyDeleteBONUS SPECIAL SABUNG AYAM WIN 8X .
s128agen.club