Wednesday, April 16, 2014

Cara Berlauk



CARA BERLAUK
Photo: Cara Berlauk

Bahan bahan 
- 400gm tepung gandum
- 330 ml air
- 180 gm daging kisar
- 1 bijik bawang besar-cincang
- 4 ulas bawang putih - cincang 
- 200 ml minyak masak
- 1 bijik telur
- 1 sudu besar serbuk kunyit 
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu besar serbuk cili
- 3 tangkai daun bawang
- 2 tangkai cili merah -cincang
- garam secukup rasa
- acuan kuih

cara cara
- cara nak buat inti- tumis bawang besar dan bawang putih.apa bila tumisan sudah garing ..masukkan serbuk kari , serbuk cili dan masuk kan daging kisar .
-masak sehingga daging empuk , tambah kan garam,taburkan daun kari dan cili merah .biar kan daging sedikit kering 

cara-cara membuat adunan tepung:

1- satu kan tepung, serbuk kunyit ,telur,garam secukup rasa dan masukkan air.pukul sebati dan ketepikan .

2 - panaskan acuan dan sapu dengan minyak gunakan api sederhana .ambil satu sudu adunan dan tuangkan dalam acuan .

3 -seterusnya letakkan sudu kecil inti daging ditengahnya.

4 -taburkan hiasan cili merah hirisan daun bawang biarkan seketika . ambil lidi atau garpu cungkil bahagian tepi acuan, jika kuih mudah tertanggal dari acuan ia bermakna kuih sudah masak 

selamat mencuba
Bahan:
  • 400 gm tepung gandum
  • 330 ml air
  • 180 gm daging kisar
  • 1 biji bawang besar-cincang
  • 4 ulas bawang putih - cincang
  • 200 ml minyak masak
  • 1 biji telur
  • 1 sb serbuk kunyit
  • 2 sb serbuk kari
  • 1 sb serbuk cili
  • 3 tangkai daun bawang
  • 2 tangkai cili merah -cincang
  • garam secukup rasa
  • acuan kuih cara
Cara:
Inti:
  • Tumis bawang besar dan bawang putih.
  • Bila tumisan sudah garing ,masukkan serbuk kari , serbuk cili dan masuk kan daging kisar.
  • Masak sehingga daging empuk , tambah kan garam,taburkan daun kari dan cili merah dan biar kan daging sedikit kering
Adunan tepung

  • Satu kan tepung, serbuk kunyit ,telur,garam secukup rasa dan masukkan air.pukul sebati dan ketepikan.
  • Panaskan acuan dan sapu dengan minyak gunakan api sederhana.
  • Ambil satu sudu adunan dan tuangkan dalam acuan , letakkan sudu kecil inti daging ditengahnya.
  • Taburkan hiasan cili merah hirisan daun bawang biarkan seketika.
  • Ambil lidi atau garpu cungkil bahagian tepi acuan, jika kuih mudah tertanggal dari acuan ia bermakna kuih sudah masak.

No comments:

Post a Comment