

- 1 bungkus besar popia
- Lidi satay - utk menggulung
- Telur - bahan pelekat
- Minyak masak untuk menggoreng
- 1/2 cawan horlicks
- 1/2 cawan gula - kisar halus
- 1 cawan nestum - kisar halus
Cara penyediaan:
- Gulung
kulit popia gunakan lidi satay, tinggalkan dlm 1-2cm untuk lekatkan dgn
telur, buat hingga habis(tutup bekas berisi popia gulung dengan kain
lembab untuk mengelakkannya mengering dan susah dipotong).
- Panaskan
api.
- Potong
kulit popia yang telah digulung secara serong dengan gunting/pisau jarak
1-2cm.
- Goreng
potongan kulit popia dengan api kecil hingga garing.
- Angkat
dan toskan minyak pada kertas tisu.
- Setelah
popia goreng sejuk pada suhu bilik, tabur dgn horlicks, gula dan nestum
kisar.
- Gaul
hingga rata.
- Simpan
dalam bekas kedap udara.

No comments:
Post a Comment