Monday, April 28, 2014

Ayam Goreng Berempah

AYAM GORENG BEREMPAH
Resipi Tahrunnisah Jali
Bahan :
  • 1 ekor ayam dipotong kecil  - dibersihkan dan di salut tpg gandum sekejap utk hilangkan hanyir
  • 1 inci halia**
  • 2 biji bawang besar**
  • 5 ulas bawang putih**
  • 7 batang serai**
  • 1 sudu besar ketumbar (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
  • 1 sudu besar jintan manis (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
  • 2 tangkai daun kari dibersihkan dan diramas/dicarik
  • 1 sudu besar cili kisar 
  • sedikit kunyit (terpulang nak yang segar atau serbuk)
  • garam dan gula sikit (pengganti ajinomoto) nak guna ajinomoto pun terpulang
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 1 biji telor (dipukul dahulu)
  • 2 sudu besar rempah kari ayam
Cara :
  • Ayam dibersihkan setelah disalut dgn tpg gandum..
  • Semua bahan yang bertanda ** dikisar dengan sedikit air ,kisar hingga serai hancur kemudian tumbuk ketumbar, jintan dan kunyit hingga hancur.
  • Dalam bekas satukan semuanya bahan rempah. telur, daun kari dan tpg jagung serta serbuk kari, tambah garam dan sedikit gula.
  • Kemudian masukkan potongan ayam, gaul sebati dan perap selama 1 jam atau lebih.
  • Biarkan ayam tersebut 1 jam ke atas (masukkan dlm peti ais,time nak goreng keluarkan dan goreng) 
  • Panaskan minyak kemudian perlahan api aras sederhana.. (saya goreng dlm periuk sederhana kecil separuh minyak).
  • Masukkan ayam dan goreng sehingga mendpt warna seperti gambar.
  • Toskan ayam ni diatas tisu serap minyak.(insyaallah hasilnya serdak garing dan rangup shingga ke petang)

No comments:

Post a Comment