Thursday, April 17, 2014

Kek Batik


KEK BATIK
Photo: KEK BATIK COKLAT

Bahan-bahan:

* 200gm millo > boleh letak lebih sikit jika suka
* 250gm butter/marjerin-hasue guna marjerin puteri,jadi kek tak mudah lembik
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis > boleh kurangkan sedikit
* biskut meri secukupnya

Cara-cara
Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil sekali...
Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau(guna hand whisk) sehingga milonya hancur
Seterusnya masukkan serbuk koko.... kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lg....
Setelah pekat(membentuk kerak halus),padamkan api.
Susun biskut meri di dalam loyang(lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk)lapis ngan adunan coklat,susu biskut meri lagi,sendukkan adunan coklat.Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis...
Siap...dan biarkan semalaman.... potong dan hidangkan...kalau mahu cepat keras masukkan dalam peti sejuk dan bila keras potong dan hidangkan...
Bahan2 :

  • 200gm milo - boleh lebihkan jika suka
  • 250gm butter
  • 3 sudu makan serbuk koko
  • 1 tin kecil susu pekat manis - boleh kurangkan sedikit
  • Biskut marie secukupnya
Cara:
  • Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil sekali.
  • Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau(guna hand whisk) sehingga milonya hancur.
  • Seterusnya masukkan serbuk koko dan kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lg.
  • Setelah pekat(membentuk kerak halus),padamkan api.
  • Susun biskut marie di dalam loyang(lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk)lapis ngan adunan coklat susu, biskut marie lagi,sendukkan adunan coklat.
  • Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis.
  • Masukkan dlm fridge.

No comments:

Post a Comment