SEKAYA TELUR

Bahan2:
- 6
biji telur itik (buang mata)
- 1/2
cawan gula melaka (1/2 keret besar)
- 1/2
cawan gula pasir
- 1
cawan santan pekat
- 2
helai daun pandan - carik kecil
- Garam
secukupnya
- 3-4
bunga cengkih
Cara:
- Satukan
kesemua bahan dan dipukul ringan hingga sebati.
- Alas
loyang dengan plastik.
- Tapiskan
ke dalam loyang saiz 7 inci.
- Masukkan
semula beberapa kuntum bunga cengkih tadi.
- Panaskan
periuk pengukus sehingga air mendidih dulu.
- Masukkan
loyang ke dalam periuk pengukus dan kukus dengan api sederhana selama 30
minit.
- Angkat
dan sejukkan terlebih dahulu sebelum di potong
Nota:
Sedap dimakan sejuk sejuk sebaik di keluarkan dari peti ais.
Sedap dimakan sejuk sejuk sebaik di keluarkan dari peti ais.

No comments:
Post a Comment