
REMPAH SAUDI (SAUDI
BAHARAT)
1 sudu besar serbuk cili
1 ½ sudu kecil serbuk jintan manis
1 ½ sudu kecil serbuk jintan putih
1 ½ sudu kecil serbuk kayu manis
1 ½ sudu kecil serbuk limau kering
1 sudu kecil serbuk bunga lawang
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk buah pelaga
½ sudu kecil serbuk buah pala
1 sudu kecil serbuk ketumbar
½ sudu kecil serbuk saffron
1 ½ sudu kecil serbuk jintan manis
1 ½ sudu kecil serbuk jintan putih
1 ½ sudu kecil serbuk kayu manis
1 ½ sudu kecil serbuk limau kering
1 sudu kecil serbuk bunga lawang
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk buah pelaga
½ sudu kecil serbuk buah pala
1 sudu kecil serbuk ketumbar
½ sudu kecil serbuk saffron
Cara : Campurkan kesemua
bahan rempah.
REMPAH ARAB (Arabia
Baharat/ Arabian spices)
½ cawan biji lada hitam
(peppercorn)
¼ cawan biji ketumbar
¼ cawan kayu manis
¼ cawan bunga lawang
¼ biji jintan putih
2 sudu kecil biji buah pelaga
½ sudu kecil serbuk pala
½ cawan serbuk paprika
¼ cawan biji ketumbar
¼ cawan kayu manis
¼ cawan bunga lawang
¼ biji jintan putih
2 sudu kecil biji buah pelaga
½ sudu kecil serbuk pala
½ cawan serbuk paprika
Cara:
1. Goreng semua rempah
kecuali serbuk pala dan paprika dalam kuali tanpa minyak sehingga wangi.
2. Kemudian kisar rempah satu
persatu atau kisar semua sekali campuran rempah sehingga halus menjadi serbuk
3. Masukkan ke dalam bekas
kedap udara. Boleh digunakan untuk beberapa kali masakan. Insya Allah.
REMPAH KABSAH (Kabsa
baharat/ kabsah Spice Mix)
½ sudu kecil saffron
¼ sudu kecil serbuk buah pelaga
½ sudu kecil serbuk kayu manis
½ sudu kecil serbuk allspice
¼ sudu kecil lada putih
½ kecil serbuk limau kering
¼ sudu kecil serbuk buah pelaga
½ sudu kecil serbuk kayu manis
½ sudu kecil serbuk allspice
¼ sudu kecil lada putih
½ kecil serbuk limau kering

No comments:
Post a Comment