Thursday, April 17, 2014

Rempah Nasi Arab

REMPAH SAUDI (SAUDI BAHARAT)

1 sudu besar serbuk cili
1 ½ sudu kecil serbuk jintan manis
1 ½ sudu kecil serbuk jintan putih
1 ½ sudu kecil serbuk kayu manis
1 ½ sudu kecil serbuk limau kering
1 sudu kecil serbuk bunga lawang
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk buah pelaga
½ sudu kecil serbuk buah pala
1 sudu kecil serbuk ketumbar
½ sudu kecil serbuk saffron

Cara : Campurkan kesemua bahan rempah.

REMPAH ARAB (Arabia Baharat/ Arabian spices)

½ cawan biji lada hitam (peppercorn)
¼ cawan biji ketumbar
¼ cawan kayu manis
¼ cawan bunga lawang
¼ biji jintan putih
2 sudu kecil biji buah pelaga
½ sudu kecil serbuk pala
½ cawan serbuk paprika

Cara:
1. Goreng semua rempah kecuali serbuk pala dan paprika dalam kuali tanpa minyak sehingga wangi.
2. Kemudian kisar rempah satu persatu atau kisar semua sekali campuran rempah sehingga halus menjadi serbuk
3. Masukkan ke dalam bekas kedap udara. Boleh digunakan untuk beberapa kali masakan. Insya Allah.

REMPAH KABSAH (Kabsa baharat/ kabsah Spice Mix)

½ sudu kecil saffron
¼ sudu kecil serbuk buah pelaga
½ sudu kecil serbuk kayu manis
½ sudu kecil serbuk allspice
¼ sudu kecil lada putih
½ kecil serbuk limau kering

Cara : Campurkan semua bahan rempah..

No comments:

Post a Comment