Thursday, April 17, 2014

Tepung Ramas Epal


TEPUNG RAMAS EPAL
Bahan2:
Tepung
  • 250 gm mentega
  • 150 gm gula
  • 150 gm tepung
Inti (Filling)
  • 2 biji epal hijau - dikiub kecil
  • 100 gm gula kaster
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 1 potong nanas - dikiub kecil
  • 40 gm tepung jagung
  • 1 1/2 cwn air
Cara: Inti
  • Masukkan kiub epal dan nanas ke dalam periuk bersama kulit kayu manis, gula dan air.
  • Masak hingga mendidih.
  • Campur tpg jagung dgn sedikit air dan tuang ke dlm periuk, kacau sebati.
  • Tuangkan campuran epal tadi ke dalam loyang, ratakan dan ketepikan.
Kulit
  • Satukan bahan tepung dan ramas dgn tapak tgn hingga menjadi ketulan kecil.
  • Taburkan atas adunan epal di dalam loyang tadi.
  • Ratakan dan bakar pada suhu 180C selama 25 min.

No comments:

Post a Comment